söndag 3 november 2013

I streamingtjänsternas fuktdrypande katakomber...

Så, majoriteten av söndagen har spenderats i horisontalläge framför Netflix utbud av skräckfilmer, vilka jag önskar att jag kunde beskriva som varande av varierad kvalitet. Att benämna kvaliteten som varierande vore dock lögn och förbannad dikt, eftersom det antyder att åtminstone någon av dem nådde upp till nivån "jovars" eller åtminstone ner förbi botten mot "HA!", när den osminkade sanningen är den att samtliga befunnit sig i spannet "meh" till "mjeh".

Först ut: The Strangers från 2008. Liv Tyler och någon manlig skådis som jag inte känner igen åker ut till ett avlägset hus, har relationsdrama och blir terroriserade av maskerade marodörer. Givetvis sker detta efter att filmen gjort en Blair Witch och påstått att det hela är rakt av verklighetsbaserat. Vad som följer är den vanliga harangen av efterblivna protagonister, kvinnor med stukade fötter och hoppa till-effekten som främsta dramaturgiska drivkraft. Nej, det sista var inte ens en liten överdrift. Den får två blodiga yxor av fem möjliga.

Därefter: The Apparation från 2012. Någon kvinnlig twilight-skådis visar lite hud och springer runt i underkläder. Gräl med pojkvän. Mögel i ett hus. Och så något spöke någonstans där också. Nästa.

Deadline från 2009 hade ju åtminstone potential att vara intressant. En författare som isolerar sig i ett hus för att skriva, konstigheter börjar hända och en historia om husets tidigare ägare börjar nystas upp så sakteliga. Det hela faller på att manusförfattaren själv inte vet vad fan det är som pågår i filmen, och sedermera kläcker den briljanta idén att så länge publiken får en twist i slutet så löser sig resten av sig självt.

Men nu ska vi inte enbart vara elaka mot Netflix, jag har ju snubblat över små guldkorn också, som den synnerligen underhållande vampyrrökaren Skräcknatten från 1985 och den Lovecraftianska Horror Express från 1972

Äh, vi tar en till innan det är dags att knyta sig, det är ju inte som att man blir äldre för varje sekund och borde göra något konstruktivt med sin tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar