fredag 1 december 2017

Den heliga Graal, eller Tanaka M1897

Det ska erkännas att jag inte hade några större förhoppningar om att det skulle hända, men till slut lyckades jag lik förbannat få tag på den stora saknade pusselbiten i min Cowboy Action Airgun Shooting-samling. Det rör sig givetvis om en airsoft-replika av den klassiska hagelbössan Winchester M1897, från Tanaka. Bössan i fråga försvann väl från marknaden runt 2010, vad jag kan avgöra, och har blivit svårare och svårare att finna i fungerande skick.

Ett stycke gasdriven skytteglädje.
Mitt exemplar dök upp hos Octagon Airsoft, och jag flög på köpknappen som en fluga på en färsk hög med skit. Den visade sig vara långt ifrån mint condition, då själva stommen som kolven är fäst vid hade gått av. Mekaniskt fungerade den dock så bra som man vågar hoppas, det vill säga sisådär - ibland matar den inte fram patronerna, ibland kastar den inte ut dem, ibland fungerar den felfritt.

Kolven lagade jag någotsånär genom att överdosera med JB Weld, och den verkar hålla tillräckligt för att kunna användas till målskytte, förutsatt att den hanteras varsamt, så jag är nöjd så långt. Oavsett vilket skulle jag nog inte bemöda mig med att använda den här modellen i något annat sammanhang än CAAS, då den knappast lämpar sig för praktiskt airsoftspel. Geväret använder sig nämligen av det patronsystem som nu kallas PPS - individuella hylsor laddade med Green Gas och plastkulor. Att springa runt i skogen och tappa bort patroner är med andra ord knappast optimalt. Som tur var fungerar nytillverkade PPS-patroner i den, så jag slipper jaga efter Tanakas originalhylsor, även om dessa kanske matar lite bättre; jag vet inte om det skiljer några millimeter hit eller dit i storlek på dem.

Mekaniskt är den mycket trogen sin krutförebild.
Vid tillfälle ska jag snoka rätt på några av PPS kolsyredrivna hylsor, bara för att testa, men trycket med Green Gas verkar vara fullt tillräckligt för lite CAAS-röj. Den fungerar precis som sin förebild, och man kan använda samma teknik för att ladda den som i riktig Cowboy Action Shooting; alltså att ladda en patron direkt i kammaren och ytterligare en i magasintuben. Däremot skulle jag nog inte våga mig på att använda slamfire-teknik vid skytte, då den knappast håller för den behandlingen i längden.

Nu kanske man kan tycka att pumphagelgeväret inte riktigt känns som en vilda västern-bössa. Winchester M1897 gjorde sig väl snarare känd som den fruktade "skyttegravsbössan" under första världskriget, vilken tyskarna yrkade på att den skulle förbjudas från användning i krig. Fast senapsgas var ju helt okej... Just  97:an är dock ett av de få pumpgevär som faktiskt är tillåtna inom westernskytte, vad jag förstått, och den har dessutom figurerat i ett antal riktigt klassiska westernfilmer; jag talar givetvis om The Wild Bunch och The Professionals.

The Wild Bunch

The Professionals

Det här innebär att jag äntligen har en komplett samling vad gäller luftdrivna Cowboy Action Shooting-gevär. Visst, man kan alltid leta efter varianter, och den som har flest skjutjärn när man dör vinner, men jag är på det stora hela taget nöjd nu. Jag kan stoltsera med en Walther Lever Action, som väl ska efterlikna en Winchester 1892, en gasdriven Winchester M1887 bygelrepeter-hagelbössa, en Winchester M1897 gas-pumphagel, samt en dubbelpipig, gasdriven liten coach gun från Hwasan. Nästa säsongs CAAS-dumheter kan bli storslagna. Nu är det dock nog med vapenköp inom all överskådlig framtid.


Okej, jag skulle ju inte säga nej till en HWS New Model Army, men det lär ju aldrig hända...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar