tisdag 19 augusti 2014

Rollspelsintermezzo i nördarnas rike

Efter närmare två månaders väntan så har slutligen två små böcker smugit sig in genom brevinkastet. Det rör sig om rollspelet Fantasy! Old School Gaming, som är ett försök att återskapa den typ av enkla rollspelsregler som stod att finna i exempelvis gamla Drakar och Demoner. Spelet är dessutom specifikt inriktat på klassisk sword & sorcery, där hjältarna mer än sällan är svärdsvingande mördarluffare med kronisk kleptomani, och skurkarna är usla trollkarlar och häxor med mystifika magiska krafter. Undertecknad är nöjd, mycket nöjd.
En beskrivande titel, om inte annat.
Regelboken är kortare än en genomsnittlig grafisk roman, och reglerna är generellt sett förbannat simpla, även om någon enstaka oklarhet uppstod p.g.a. tveksam formulering. Sagda regler är mer eller mindre direkt utformade för att spelledaren och spelarna ska improvisera fram lösningar i så stor mån som möjligt, istället för att slaviskt gräva i regelboken eller luppgranska rollformulären för att hitta rätt färdighet för rätt situation. Undertecknad är fortfarande nöjd, mycket nöjd.

Att er ödmjuke skribent sedan tidigare sitter med en gravt övervikt gamling material till tidigare nämnda Drakar och Demoner, som utan allt för stor svårighet bör gå att konvertera till det här mer flottigt strömlinjeformade spelet, är ju inte direkt ett minus. Det återstår dock att få mina intet ont anande kamrater med på tåget, samt tvinga dem att slipa de fiktiva yxorna, snöra på sig de imaginära björnblöjorna och förbereda sig mentalt för att ge sig ut på den pubertala tonårsfantasyns blodbestänkta slätter.
Yxor, bröst och inoljade muskler, allt som Robert E Howard kunnat drömma om.
Som en liten bonus så gjorde den gode doktorn nyligen ett annat, nördigt fynd - jag kom nämligen över ett exemplar av det gamla svenska cyberpunk-rollspelet Mutant för en billig peng. Ett impulsköp som jag till största delen skyller på William Gibson, och lite på BBC eftersom jag snubblade över en radiodramatisering av hans roman Neuromancer. Som är fantastisk, förresten. Hur jag över huvud taget ska hinna spela något alls har jag ingen aning om, men skam den som ger sig.
90-tal i nötskal.
Nog med rollspelsnörderi för ett tag nu, det har nämligen trillat ned andra saker i brevinkastet också. Laserrelaterade saker. Mer om det framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar